Udskriv denne side

Apeltræf 2009

I 2009 fandt Apel-træf sted lørdag d. 8. august under temaet: Vintersbølleskoven - En tur i Apel land.
Apel-anerne blev sat i stævne ved Dehnshytten, der ligger i udkanten af skoven.

dehnshytten09

Hytten skulle senere på dagen være samlingsted, når middagen skulle indenbords og stamtræ og billedeudstilling studeres. Derfor mødte dette års mad-team tidligt ind for at gøre hytten klar. Først skulle de desperate sensommerhvepse have en tur.

forberedelse1 09

Derefter blev der ommøbleret, stamtræet rullet ud og bordene dækket og maden forberedt. Hytten var nu klar til at modtage gæster, der snart strømmede til ad den snoede grusvej. Mobiltelefonerne hos arrangørerne var tændte, således at hjælp til vildfarne gæster kunne gives, samt at kontakten til de udsendte i Beværterhuset kunne holdes, så der var tjek på at alt var klart.

forberedelse2 09

Klokken 14.30 var der afgang fra Dehnshytten med retning mod Beværterhuset inde i Vintersbølleskoven. Der ville de resterende apel-aner støde til.
Vejret viste sig fra sin venlige side og skoven fra sin allerbedste. For flere af deltagerne var det deres første Apel-træf, men det varede ikke længe før snakken gik på kryds og tværs og gåturen til Beværterhuset var omme før den næsten var begyndt.

fradehnshytten1 09 fradehnshytten2 09
fradehnshytten3 09 fradehnshytten4 09
fradehnshytten5 09 fradehnshytten6 09
fradehnshytten7 09 fradehnshytten8 09

Vel fremme ved Beværterhuset blev vi smilende modtaget af Anni Rasmussen, der traditionen tro havde trukket i forklæde og sammen med sine hjælpere havde brygget kaffe og gjort klar, så vi kunnen bænkes udendørs. Anne Marie Jacobsen tog ordet og bød velkommen til nye såvel som til gamle deltagere.

velkomst1 09
velkomst2 09 velkomst3 09

Det var ikke bare kaffen, der var klar! I år var kagen ikke bare en kage, men den var blevet forvandlet til en ægte Apel-kage.

kagen09

I år havde hele ni nye apel-aner fundet vej til Apel-træf. Nogen havde hørt om os via mund til mund metoden, og andre havde tilfældigt fundet vores hjemmeside og derved knyttet kontakt. Det er både hyggeligt og interessant, når de yngre generationer kan få beskrevet f.eks. deres oldeforældre fra en ny vinkel, fordi det viser sig, at de ældre tidligere har tilbragt tid med dem privat, til fester eller i anden sammenhæng. Helt særligt er blikket i de ældres øjne, når de finder ud af hvem de yngre deltagere er oldebørn af. Så kan man ligefrem se de mange minder der vælter frem i deres erindring.

vedbevaerterhuset1 09

Der blev livligt fortalt, når først slægtsrelationerne var blevet sat på plads. Selvom det måske er først gang man møder hinanden, betyder de relationer man har til en fælles person, at snakken folder sig ud omkring bordene.

vedbevaerterhuset2 09

Traditionen tro blev Apelsangen sunget (se programmet), og billedet, som I kan se, emmer af både historie og idyl. Det inspirerer nemt til et lille digt.

apelsang1 09
Midt i det grønne
ved Maren Apels hus
midt i det skønne
ved sangens vingesus
løftes historien af stemmers toner
højt mod himlen og træernes kroner.
(KBH)
apelsang2 09

Efter kaffen blev det tid til at begive sig ud i Apel land. Efter at Apel slægten flyttede fra Køng i forbindelse med flytningen af Køng Fabriks produktion, boede de i og omkring Vintersbølleskoven, hvor de havde deres daglige gang i de smukke omgivelser. Så selvom der ikke var mange penge at gøre med, og selvom der blev arbejdet fra morgen til aften må de have nydt skoven, vandløbene og fuglesangen. Turen gik gennem skoven og neden om Blegen, og der blev vandret både til lands og til vands.

blegen1 09
blegen2 09

Slægtsrelationer, database og hjemmeside blev vendt og debatteret, mens fødderne køles.

blegen3 09

Som nævnt havde flere fundet vej til Apel-træf for første gang. I år havde hele 5 apel-aner fundet vej via hjemmesiden, hvilket er en spændende udvikling af fremtidige muligheder. Derfor oversættes beskrivelse af Apel-træf også til engelsk i håbet om, at anerne på New Zealand læser med og evt. vil besøge et Apel-træf i fremtiden.
Blegen ligger og venter på os år efter år - her ses den fra i år nede fra vandet.

blegen4 09

Videre fra Blegen bevægede alle sig op i skoven igen. Ved Kong Valdemars Plads tog vi et lille hvil. Pludselig kom en kone iklædt noget mærkeligt gammelt tøj gående inde fra skoven og stillede sig i midten af forsamlingen.

marenapel1 09

Dér i skovens eventyrlige spil med lyset mellem grene og blade stod Maren Apel foran os. Hentet fra en svunden tid, foranlediget af slægtens besøg i Apel land.

marenapel2 09

Hun begyndte: "Jeg tænkte, at jeg hellere måtte komme forbi og fortælle jer lidt. Nu har I været i Beværterhuset - ja sådan kalder de det. Det er underligt. Mit hus - jeg kan huske, at alle sagde: "Det er Maren Apels hus"..."

marenapel3 09

"...På Sjølunds fagre sletter...Kong Valdemar - han har givet navn til dette sted. Kong Valdemars Plads har vi altid kaldt det - se her dette hul er trådt af Kong Valdemars hest, og hans pisk har slået den rille i stenen. Han jagtede her i skoven mange hundrede år før blegeriget blev bygget..."

marenapel4 09

"...Festpladsen - ved lille Maren Apels hus - skovbeværtningen hed den. Om søndagen kom der mange mennesker fra Vordingborg, Bakkebølle, Ørslev og Nyråd. De flotte høje bøgetræer - de er væk nu, men dengang solgte jeg vand på maskine, sodavand og limonade. Her var der musik, og vi sang de danske sange..."

marenapel5 09

Hele forsamlingen lyttede intenst til historierne, der er knyttet til Vintersbølleskoven.

marenapel6 09

Turen i Apel land endte ved Dehnshytten, hvor mad-teamet straks gik i gang med de resterende forberedelser til middagen og andre kastede sig ud i Stjerneløb under ledelse af Birgitte Apel Jacobsen. Der blev gået til den med stor ildhu og seriøsitet og mange af dagens oplevelser og emner blev repeteret undervejs.

stjerneloeb1 09

Inde i hytten var det store slægtstræ rullet ud, klar til at redde trådende ud.

stamtrae09

Der spørges og der forklares til store og små.

stamtrae2 09

Der studeres på nært hold, og der sættes kryds, når man har fundet sig selv.

stamtrae3 09

Da middagen var klar og fandt alle sig en plads ved bordene, hvor stemningen fortsatte i højt humør.

middag1 09

Menuen i år lød på kartoffelsalat, linsesalat, bland-selv-salat og hjemmebagt brød.

middag2 09

Samt slagterens hamburgerryg, hjemmelavede almindelige frikadeller, græske frikadeller og lammefrikadeller.

middag3 09

Man bliver sulten af en tur i Apel land, så der blev gået til den i Dehnshytten, men mad var der nok af, og i mens kunne man nyde udsigten til vandet og samtalen.

middag4 09
middag5 09

En ny tradition skulle se dagens lys ved dette års Apel-træf. "Apel Slægtstalen". I 2008 bragte Carsten Warming ideen op om en årlig slægtstale, og hvem andre end netop han kunne give den tradition den bedste begyndelse. Læs:Apel Slægtstalen 2009.

slaegtstalen09

En god og begivenhedsrig dag nærmede sig sin afslutning, og folk begyndte at vende snuden hjemad. Men endnu en nytænkning havde fundet vej til Apel-træf 2009. Dette år var det nemlig muligt at overnatte i Dehnshytten til næste dag, hvilket 11 personer benyttede sig af. Spredt rundt omkring i senge og på madrasser faldt der ro over hytten . Næste morgen vågnede folk i sit eget tempo og måtte ud og nyde det fine vejr og den skønne udsigt.

morgen1 09

Først en enkelt, men snart kom der flere til.

morgen2 09

Inden huset skulle forlades satte rengøringsteamet ind. Salen blev fejet.

rengoring1 09

Køkkenet ryddet

rengoring2 09

Og opvasken blev taget i det fri på afslappende vis.

rengoring3 09

Et fint Apel-træf 2009 var overstået. Nye aner havde fundet vej til træffet og nye traditioner opstået. Et træf, der ikke havde kunne lade sig gøre, hvis det ikke var for årets frivillige, der i år talte: Familierne Hemmingsen og Jacobsen for at stå for maden og stedet, klargøring og rengøring. Anni og Knud Erik Rasmussen for arrangementet ved Beværterhuset. Samt Carsten Warming for Apel Slægtstalen 2009.

På gensyn næste år til alle nye såvel som gengangere - 2010.

Materiale fra 2009

Billeder 2009 - Ovenstående billeder er taget af Lillian Emma Apel Hansen og Kasper Beck Hemmingsen.

Apel-træf 2009 - folder
- af Anne-Marie Jacobsen.
Indhold: Program, Tema: En tur i Apel land, Uddrag af "Fra Barndommens land" af P.F. Sandberg, Apel sangen 2006, Information og Litteratur.

Apel Slægtstalen 2009 - tale
- af Carsten Warming.